ИЗПЪЛНИТЕЛИ

РОКО ДЗИФАРЕЛИ


Китарист, композитор, аранжор, учител и… любител фотограф – това е италианският артист Роко Дзифарели, който пристига на 10 декември заедно с екипа музиканти на Маестро Мориконе. Роден е в Пуя, красив регион в южна Италия и започва да се занимава с музика напълно самостоятелно на 12-годишна възраст, а негови кумири и "учители" са знаменитости като Майлс Дейвис и Ерик Клептън. В богатия си творчески опит си е сътрудничил с много международно признати артисти в различни музикални стилове – от джаз до рок, биг бенд и оркестрова музика. 
 
От 1997 г. Роко Дзифарели редовно участва и пътува на международни турнета с великия италиански композитор на филмова музика и диригент Енио Мориконе. Музицира на сцените на най-добрите театри и зали по целия свят - Tokio International Forum, Osaka Festival Hall, Barbican Center and Royal Albert Hall в Лондон, Кремъл в Москва, Конгресния дворец в Париж, Арена ди Верона, Sala Nervi в Рим, Teatro Alla Scala на Милано и много други. 
Музикантът е бил китарист в италианския Оркестър на телевизия RAI в периода 1996-2005, в известни музикални предавания като "Фантастико" и най-значимото събитие за италианската естрада "Фестивал ди Сан Ремо" под диригенството и режисурата на най-добрите професионалисти.
Г-н Дзифарели умее да свири и на класически електрически уд , мандолина , китара-фретлес и други струнни инструменти. Получавал е възторжени отзиви от музикални критици и известните китаристи като Скот Хендерсън, Пат Матини и Стив Кан Доминик Милър.
Първият му реализиран проект "Линдън" е резултат на дългогодишен труд, музикално израстванe и опит.  Албумът е пищна продукция, разкриваща Дзифарели като невероятен композитор и аранжор. 
В момента Роко Дзифарели работи по новия си албум с признати международни артисти като Francis Lassus (Франция), Linley Marthe (Maurice Island), PacoSery (Кот д'Ивоар), Alex Sipiagin (Русия и САЩ), Dario Deidda (Италия), Giovanni Imparato (Италия), и белгийско-африканския DJ Yassin Afrocut за една мултикултурна смес от оригинален джаз, рок, акустични и електронни записи, както и два аранжимента на композиции на Маестро Мориконе.
Роко преподава джаз китара в Държавната Музикалната консерватория в Бари (Италия), но поради сериозните си професионални ангажименти разпределя времето с в постоянни пътувания между Рим и Париж, без да броим останалите му турнета. 
На 10 декември, в зала „Арена Армеец” българската публика ще се наслади на изключителното изпълнение и професионализъм на великолепни български и италиански музиканти, под диригенството на знаменития Маестро Енио Мориконе!