ИЗПЪЛНИТЕЛИ

ЯСМИН ЛЕВИ Ясмин Леви е родена в Бака, Йерусалим, на 23 декември 1975 г. Тя е силно свързана с музиката поради факта, че много от ладиновите творби, които изпълнява са каталогизирани от баща й, Ицхак Леви. Той си отива от този свят още докато тя е бебе, но  преди това успява да предаде на майка й песните, които тя на свой ред предава на Ясмин. 

Композитор и кантор, роден в Турция, Ицхак Леви е музиколог, посветен на каузата за събиране и съхраняване на сефардовата музика, предавана от поколение на поколение в продължение на повече от 500 години.  Назначен като ръководител на отдел "Ладино" в Националното радио на Израел, той записва езика и песните на сефарадските евреи в Израел и в крайна сметка успява да състави четири книги с ладино песни, от които Ясмин по-късно е силно привлечена.

Музиката на Ясмин е смесица от ладино стихове и инструментариум от фламенко,. Въпреки че няма писмена документация за произхода на звучене на фламенкото, за Ясмин е сигурно, че музиката на евреи, маври и цигани от Андалусия от преди стотици години, спомага за формиране на фламенкото, каквото го познаваме днес. 

Леви е шампион по "Ладино", древен език пред изчезване, който се е говорел от сефарадските евреи, избягали от Испания през 1492 г. 

Заедно с членовете на групата, които прегръщат разнообразие от религии и култури, очарователната певица интерпретира традиционните ладино песни с емоционални вокали и съвременни аранжименти. Вдъхновена от честността, Леви си поставя за цел да предаде универсалните човешки емоции на любов, болка, скръб и щастие, които са основен мотив в тези песни отпреди стотици години.

Групата й се състои от Йехил Хасон (Израел) на китара, Вардан Хованисиан (Армения) на флейта, дудук, ней и кларинет; Майлс Даншо (Гана) на електрически контрабас; И израелския перкусионист Ишай Амир.

Леви е носител на наградата "Анна Линд" (2006) за насърчаване на междукултурния диалог и служи като посланик на добра воля за ”Деца на мира”, благотворителна фондация в Обединеното кралство. Организацията  от десетилетия се бори за облекчаване на тежкото положение на децата в  Близкия изток. 

Самата тя казва: "Ако мога по някакъв начина да запазя живи тези красиви ладинови песни, ще бъда най-щастливият музикант, който можете да си представите. 

Клайв Дейвис от “The Sunday Times” за Леви: "Тя е един от най-страстните вокалисти, които работят днес. Дълбокото й духовно пеене в комбинация с нейното страстно вокално излъчване и харизматично чувство за хумор, привличат аудиторията и медиите по цял свят.”