СЪБИТИЯ

НАЧАЛОСЪБИТИЯ
ВИЕ СТЕ ТУК

ВСЕПРИЗНАТИЯТ ПИАНИСТ И ДИРИГЕНТ ЖАН-БЕРНАР ПОМИЕ И МАЕСТРО ВИКТОР ЧУЧКОВ СЪС СЪВМЕСТЕН КОНЦЕРТ В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ“

 
На 5 юни 2014 г., четвъртък, от 19.00ч. в зала „България“, ще можете да чуете неповторимия концерт на Моцарт за две пиана, емблематичната „Ръченица“ на Стайнов и „Фантастична симфония“ на Берлиоз. Маестро Чучков ще бъде солист на събитието, а Жан-Бернар Помие – диригент и солист в концерта на Моцарт. Двамата виртуози ще застанат един до друг, за да вдъхнат живот на музиката, универсално средство за общуване на всички нива.
 
Творбите, заложени в програмата, са три.
 
В първата част Виктор Чучков ще изпълни “Ръченица” из Сюита “Тракийски танци” за пиано и оркестър, дирижиран от Маестро Помие. Творбата е напсиана през 1925 г. от Петко Стайнов, но през 2004г. Виктор Чучков написва своя версия за пиано и оркестър. Произведението е изпълнявано в много страни от цял свят.
 
След емблематичната “Ръченица”, почитателите на клавирната музика ще се насладят на „Концерт за две пиана ми бемол мажор“. Солисти тук ще бъдат и Помие и Чучков, за да ни разкажат за един вълшебен свят, обрисуван от Моцарт.
 
Концертът ще завърши с „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз под диригентскста палка на Жан-Бернар Помие. Създадена е през 1830 г. и е важна композиция от ранния Романтизъм, позната на любителите на класическа музика в цял свят.
 
Концертът не е дебют за Жан-Бернар Помие в България. Казва, че когато преди 40 години за първи път е дошъл у нас, кариерата му е започнала наистина. В дългата си творческа биография Помие е бил пианист, композитор, педагог / и до днес води майсторски курсове в Лондон, Мелбърн, Чикаго, Токио/, диригент, а от 1999г. е артистичен директор на международно музикантско продуцентско сдружение. Свирил е под  диригентството на Херберт фон Караян, Даниел Баренбойм, Пиер Булез, Саймън Ратл, Генадий Рождественски, а също и на българските диригенти Константин Илиев, Добрин Петков и Йордан Дафов. Дискографията му включва интеграли на клавирните сонати на Моцарт и Бетховен, на Баховите токати и инвенции, на Шопеновите валсове и Шумановите новелети.
 
Професор Виктор Чучков е гостувал като пианист и композитор в над 16 страни в Европа, Азия и Южна Америка. Носител е на множество престижни, международни награди и е оставил поне един мил и светъл спомен у всеки българин - "Моля кажете не на шега, кой нарисува тази дъга?".  Заедно с Маестро Мориконе е работил върху много творчески проекти. В кариерата си се изявява като композитор и концертиращ пианист. Солист на оркестри в Италия, Холандия, Швейцария, Бразилия, Русия, САЩ, Малайзия, Македония, Гърция, свири под диригентската палка на Дж. Маринуци, Дж. Медалия, Е. Бауер, Вл. Чачин, Ил. Лапинш, М. Арджентиери, Ф. Лавекя, В. Стефанов, Д. Манолов, И. Вульпе и др. Лауреат е на международни и национални конкурси.
 
Концертът ще се състои в зала „България“, на 5 юни 2014г. от 19.00ч. и е част от абонаментен цикъл „Д“. Билети може да закупите онлайн от уеб сайта на Софийска филхармония или на касите в зала „България“ на цени от 12лв до 20 лв.