НОВИНИ

НАЧАЛОНОВИНИ
ВИЕ СТЕ ТУК

Един ден на Ясмин Леви в България

 

Родената в Израел изпълнителка, пристигна вчера и една от първите й срещи бе с представители на еврейската общност в България. В разговор с ладиноговорящите дами, Ясмин изрази възхита и преклонение към устойчивостта, с която те пазят и съхраняват древното наследство на предците си. Повече от пет века езикът на испанските евреи се предава от поколение на поколение, чрез песните им, без писменост. В ладино се преплитат испански, иврит и думи от Балканския полуостров, и малцина са хората, които все още си служат с него. Ясмин Леви е приела съхранението на езика, като своя житейска мисия, не само за днешните поколения, но и за бъдещите. Тя убедено вярва, че музиката притежава силата на религия и е естествен начин, да пази и предава човешкото знание, чрез емоциите и чувствата, които я изграждат.

В разговора Ясмин сподели, че музиката е нейната съдба, че се прекланя пред класическите изпълнители и дълго е живяла с убеждението, че ще стане оперна певица. С времето, тя е намерила своя жанр, в смесицата от автентичен еврейски, испански и персийски фолклор, оригинална музика от всички краища на света, сред които е израснала и се е изградила като професионалист, в любимия й космополитен Йерусалим.

В края на срещата, дамите се разделиха, пеейки старинна еврейска песен със сълзи в очите и взаимно обещание, че ще продължат връзката помежду си.

Привечер, Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, даде прием в резиденцията на Израел, в чест на Ясмин Леви. Примата се запозна с музиканти и бизнесмени с еврейски произход, които живеят в България, но подобно на нея творят и работят навсякъде по света.

За Ясмин, топлата есенна вечер поднесе нови познанства, емоции и признание, за всички останали – усещане за космополитност и красота, преплетени с нежните звуци на цигулка.

Дебютът на Ясмин Леви на българска сцена е тази вечер от 21.30 часа, в Sofia Live Club, а желаещите да се докоснат до нейното творчество – все повече.

Билети за концерта все още могат да бъдат закупени на www.ticket.eventzone.bg, на касите на Ивентим и на място в клуба.

21 октомври, събота, 21.30, Sofia Live Club*

*Клубът ще посреща гости след 20:00 часа в днес, заповядайте!