НОВИНИ

НАЧАЛОНОВИНИ
ВИЕ СТЕ ТУК
Ясмин Леви пред Ивент Зона: Искам да споделя с публиката това, което Бог ми е дал и да правя хората щастливи

 

На 21 октомври посрещаме Ясмин Леви за първи път в България. Концертът на израелската изпълнителка ще се проведе в София Лайв Клуб от 21:30 ч. тази събота. Не пропускайте това мултикултурно пътуване из света, поднесено с вълнуващ глас и музика на живо. Билети в мрежата на Ивентим и на ticket.eventzone.bg.


С какво свързвате България? Или - какво знаете за България?
За мен България е свързана със сефардските евреи, затова моята традиция, моето наследство. Евреите, които са били експулсирани от Испания през 1492 г. и са разпръснати в много части на света, мнозина са отишли да живеят в България, много други, в Турция, като моето семейство.

Какво бихте искали да знаете за нашата страна?
Вашата история, вашата традиция, вашата храна, вашата музика, но основно вашето гостоприемство или как приемате различните и другите. Сигурна съм, че правите най-топлото посрещане.

Кои са най-важните уроци, които историята ни учи?
За мен най-важното е, че никога не съм по-добра от другите. Че аз, ние, трябва да сме скромни. Трябва да уважаваме хората, такива каквито са; трябва да приемаме хората, които са различни от нас, по религия, сексуалност, цвят на кожата. Трябва да живеем и да оставим другите да живеят. И най-вече не трябва да използваме религията или Бог, за да оправдаем греховете си.

Какво бихте искали да научите на сина си?
Толерантност, взаимно уважение, да не прави с другите това, което не би искал да му бъде направено. И да обича качествена музика :)

Коя е любимата Ви дума на ладино?
Обичам всичко, и благословиите, и ругатните, това ми напомня за майка ми и детството ми.

Страстта и силните емоции са характерни за Вашите изпълнения, те запълват всяка нота. Какви мисли Ви обземат, преди да излезете на сцената?
Да споделя с хората това, което Бог ми е дал, гласа, музиката. Искам да правя хората щастливи.

Какво е музиката за вас?
Моето същество. Слушам само класическата музика, защото тя внася мир в съзнанието и душата ми. Освен това слушам малко музика, защото винаги имам музика в мен, просто тя живее в мен. Никога не е имало тишина. Бих била изгубена без музика, духовно мъртва. Вярвам, че човечеството би било мъртво без музика.

Вашето най-голямо предизвикателство на сцената е?
Да представя възможно най-точно песента, която пея в същия миг.

Коя е най-емоционалната Ви роля в живота Ви или на сцената?
Дивност, свобода на лудостта ми, на тъгата ми.

На коя сцена все още не сте били?
На много :)

Какви са Вашитете творчески амбиции отсега нататък?
Имам много проекти, които идват. Но най-вече се страхувам от две неща: да не пея цял живот. И второ, да съм скучна за себе си и за моята аудитория. Да спра да бъда творец.

Какво е името на Вашата муза?
Това е "Ладино, Сефардска музика", после "Световната музика", а след това "смесица от Ладино, Фламенко и Фадо", после "Танго" ... днес аз съм "Ясмин Леви" и хората ме познават :)

Къде или по какъв начин се отпускате?
Чаша вино ... или две ... или три :)